Gastronomie

Bujabéza

Neodmyslitelná součást provensálské kuchyně. Místní jsou hrdí na její chuť, slávu i historii. V každé restauraci  vám číšník odvypráví příběh jejího původu, který není o nic mladší než samotná řecká mythologie. Polévku prý uvařila bohyně lásky Venuše svému manželovi Vulkánovi se záměrem, aby...

Olivová tapenáda

Olivová tapenáda je tradiční provensálská pomazánka. Její základ tvoří čerstvé černé olivy a česnek. Podává se s krutony z bílé mouky nebo s opečenou bagetou. Recept: suroviny: 500 g oliv 2 polévkové lžíce kapary 2,5 dl olivového oleje 1 stroužek česneku čerstvá bazalka pepř, sůl,...

Ratatouille

Ratatouille je dušená zeleninová směs, která si našla své místo i v české kuchyni. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tradiční provensálský pokrm u nás značně zpopulárnil stejnojmenný film Ratatouille. Základem receptu je zelenina, tradičně pěstovaná na polích kouzelné Provence, zejména...

Bageta

Čím by byla Francie bez svojí bagety? Bez neodolatelného nadýchaného pečiva, které při skusu slastně křupne. Jeho nezaměnitelná chuť se jisto jistě zapíše do každého turistického deníčku i žaludku. Je až k nevíře, že v podstatě stačí tak málo: mouka, kvásek, sůl a voda. Bez umu a hbitých...